פרוזבול

שמיטת כספים

להורדת שטר פרוזבול למהדרין

פרוזבול למהדרין

בימים אלו, לקראת סוף שנת השמיטה, קיימת מצות "שמיטת כספים", דהיינו שכל חובות שחייבים לך אנשים, בנקים, חברות וכדומה, ברגע של צאת שנת השמיטה, החובות נשמטים, ואסור לגבות אותם מרגע זו ואילך.

אך אם עשית 'פרוזבול', דהיינו שטר מיוחד שנכתב בו שאתה מוסר את החובות לבית דין, מותר לך לגבות כספים אלו, ולהשתמש בהם לכל צרכיך. לכן נהגו עם ישראל בערב ראש השנה של סוף שנת השמיטה, לעשות שטר פרוזבול לכל חובותיו.

בשמיטה הנוכחית הלכה זו קיבלה משנה תוקף, מכיון שהמדינה נותנת על ידי ביטוח לאומי, דמי "חיסכון לכל ילד" בסך חמישים ₪ כל חודש, שמופרש לחשבון של כל בן ובת מתחת לגיל שמונה עשרה. חלק מהכספים מושקעים על ידי הלואות לחברות ולאנשים פרטיים, שאם לא יעשו עבורם פרוזבול, לא יכלו לגבות כספים אלו. ביוזמת רבנים חשובים סודר שהחברות המנהלות את הכספים וההשקעות יעשו פרוזבול עבור כספים אלו, כמו שדואגות להתנהלות נכונה בכל הכספים. אך מכיון שלא ברור שזה יעשה לכל סוגי הכספים ובכל החברות, לכן ישנה עדיפות שכל אבא ידאג בשטר פרוזבול שלו, לפרט ששטר זה נעשה גם על החובות שחייבים לילדיו.

ילדיו מעל גיל בר מצוה (בנים מעל גיל שלוש עשרה ובנות מעל גיל שתים עשרה) שיש להם חשבונות בנק, ושאר מיני הלואות, ובפרט מה שהפך להיות שכיח בנות מבוגרות שעובדות והכספים שהן מרויחות מונחים בבנקים, וכן יש להן גם כספי פנסיה וכדו', שחלה מצות שמיטת כספים על כספים אלו, ואם אצל בחורים נהוג לעשות בעצמם פרוזבול, אך אצל בנות זה לא שכיח למסור שטר פרוזבול בפני שלושה אנשים, לכן ישנה חשיבות רבה שהאבא יצרף אותם לפרוזבול שלו, לאחר שהן יעשו את האבא שליח לצורך זה.

אשה שיש לה חשבון בנק על שמה, או כספי פנסיה וכדומה, לא נכללת באופן אוטומטי בפרוזבול של הבעל, אם לא מפורט שזה גם עבור חובות האשה, והיא עשתה אותו שליח לצורך עשיית פרוזבול עבורה.

יש להדגיש שבכל אופן שהאבא עושה הפרוזבול כשליחות עבור אשתו ובניו הגדולים, הם חייבים למנותו שליח, דהיינו שאומרים לו שהוא יעשה עבורם הפרוזבול, [משום שאדם לא נעשה שליח לאחר מעצמו, ולהרבה שיטות לא יועיל גם אם רוצה לזכותם מעצמו].

כמו כן הפרוזבול מועיל רק עבור חובות שהיה להם באותו זמן שמינו את האבא, אבל חובות חדשים שילוו הבן או האשה לאחר מכן, כגון הפקדות חדשות בבנק וכדומה, על זה לא יועיל הפרוזבול, ולכן כדאי למנות [לבקש] את האבא כשליח סמוך לעשייתו את הפרוזבול.

ילדים קטנים, דהיינו בנים מתחת גיל שלוש עשרה, ובנות מתחת גיל שתים עשרה, האבא יכול לעשות עבורם פרוזבול גם ללא ידיעתם, מדין אפוטרופוס, שהרי הוא אחראי על כל הכספים של ילדיו הקטנים.

סיכום הדברים

בכדי שלא נעבור על מצות שמיטת כספים, חשוב שכל אבא ידאג לאשתו, ובניו ובנותיו הגדולים והקטנים, ויסדר עבורם את ענין הפרוזבול, באחד משני האופנים, או שיעשו הם בעצמם כל אחד פרוזבול, וימסרו את הפרוזבול בפני שלושה אנשים, או שהם יעשו את האבא שליח לעשות עבורם הפרוזבול, [יש לזכור שאם לא עשו את האבא או את הבעל שליח לעשות עבורם פרוזבול, להרבה שיטות זה לא מועיל, גם אם הוא מעצמו רוצה לזכות בענין הפרוזבול]. ילדים קטנים לא צריכים לעשות את האבא שליח, היות והוא אפוטרופוס שלהם.

בכל אופן צריך להזכיר במפורש את האשה והילדים בשטר הפרוזבול, משום שזה לא נעשה מאיליו, ולכן כדאי לדאוג שיהיה שטר מיוחד המיועד לכך.

עצה טובה

בשולחן שבת, בשבת הסמוכה לראש השנה, יסביר האבא את מצות שמיטת כספים, ואת ענין הפרוזבול שמועיל שהכספים לא ישמטו, בכדי שאשתו ובניו והגדולים שצריכים למנותו, [אולם עבור ילדיו הקטנים הוא יכול לעשות בעצמו], ידעו ויזכרו לעשות את הכל כדת וכדין, אבל אסור למנות ולבקש בשבת מהאבא שיעשה עבורם פרוזבול, כי אסור לעשות ולסכם בשבת דברים של חול, ומותר רק ללמוד הלכות אלו, אך לא לסכם ולעשות דברים מעשיים בעניני כספים, ובמוצאי שבת או ביום ראשון שהוא ערב ראש השנה, יאמרו אשתו ובניו לאבא לעשות בשליחות עבורם הפרוזבול.

בברכת שנה טובה ומבורכת!